دانش آموخته مقطع کارشناسیارشد مرمت و احیای بناها و بافتهای تاریخی، دانشگاه شهید بهشتی ، mamati.soltani225@gmail.com
چکیده: (۴۳۶۵ مشاهده)
همان گونه که آب انبارجهت انباشت و ذخیرۀ آب آشامیدنی مورد استفاده قرار میگرفت یخچال نیز مخزنی جهت نگهداری و حفظ یخ بوده است. یخ در زمستان و در طی ماههای سرد سال تهیه شده و در طی فصول گرم، یخ ذخیره شده تا شروع زمستان سال بعد مورد استفاده قرار میگرفت. در مناطقی که اقلیم آن باعث میشده که برف و یخ زمستانی در ارتفاعات پایدار بماند برای استفاده در فصول گرم از این ذخایر استفاد میشد و بنای خاصی برای تولید و ذخیره یخ وجود نداشت. اما در مناطق گرم و خشک ایران مانند شهرستان نایین که دارای تابستانهای نسبتاً طولانی و درجه حرارت بالای هوا در تابستان هستند با استفاده از فنون معماری ایرانی سازهای به نام یخچال برای تولید، ذخیره و نگهداری یخ ساخته شده است. این بناها با ساختار کالبدی و ویژگیهای معماری که داشتند یخ را از فصل زمستان تا آخر فصل تابستان به خوبی نگهداری میکردند. بررسیها نشان میدهد با وجود نقش و ویژگیهای یخچالهای نایین، تاکنون مطالعۀ کاملی در مورد آنها صورت نگرفته است. اما امروزه عللی که باعث پدید آمدن این بناها در نایین شده است به تنهایی، خود ضامن حفظ و نگهداریاین آثار نمیباشد بلکه شرایط معمول زندگی امروزین با مقتضیات بهرهبرداری معمول از این گونه آثار سازگار نیست و در حال حاضر بهدلیل مسایل بهداشتی و دستیابی به روشهای صنعتی و بهداشتی تولید یخ مانند پدیدار شدن یخچالهای مکانیکی خانگی، به فضاهایی فاقد کاربری و متروکه تبدیل شدهاند. پژوهش حاضر از روش توصیفی-تحلیلی و ارزیابانه مبتنی بر مطالعات میدانی و کتابخانهای استفاده میکند. براساس پیمایش میدانی مشخص شد در محدودۀ شهرستان نایین واقع در اقلیم گرم و خشک منطقۀ مرکزی ایران سه یخچال در شهر نایین، شهر بافران و محمدیه وجود دارد. حوضچههای یخبند، دیوار سایهانداز و مخزن گنبددار ذخیره و نگهداری یخ از فضاهای کالبدی مرتبط با یخچالها محسوب میشوند.این بناها بهعنوان یکی از راهکارهای معماری بومی برای مقابله با اقلیم گرم و خشک نایین در انطباق کامل با شرایط محیطی بوده و دارای منافع اقتصادی نیز میباشند.