[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره فصلنامه :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
اشتراک::
تماس با ما::
آخرین شماره پیش از چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
:: دوره 40، شماره 174 - ( 6-1400 ) ::
جلد 40 شماره 174 صفحات 56-45 برگشت به فهرست نسخه ها
ملاحظات اخلاقی در تأمین سرپناه پس از سانحه، (مطالعه‌ی موردی: روستاهای شهرستان آق قلا پس از سیل 1398 استان گلستان)
شاهین شاپوری ، زهیر متکی*
ﺩﺍﻧﺸﮕﺎﻩ ﺷﻬﻴﺪ ﺑﻬﺸﺘﻰ، ﺗﻬﺮﺍﻥ، ﺍﻳﺮﺍن ، z_mottaki@sbu.ac.ir
چکیده:   (1770 مشاهده)
در طول سده­ های اخیر، رخداد سیلاب در سکونت­گاه­ های انسانی یکی از معضلات مورد مواجهه مدنیت بشری بوده‌است؛ چراکه وقوع سیلاب موجب بروز خسارات کالبدی، اقتصادی و اجتماعی جبران‌ناپذیری می­شود. از مهم­ترین اقدامات لازمه پس از جاری شدن سیل، فراهم کردن سکونت­گاه­های موقت و سپس خانه­های دائمی برای آسیب­دیدگان از این سانحه است. سوانح فی­نفسه باعث ایجاد بی‌هنجاری می­شوند. در شرایطی که هنجارهای اجتماعی دیگر توانایی تنظیم رفتارهای میان فردی را ندارند یا به طرق پیشین چندان تأثیرگذار نیستند، بررسی جنبه­های اخلاقی روند تأمین سرپناه برای آسیب­دیدگان مقول ه­ای حائز اهمیت است.
در بهار سال 1398 پس از جاری شدن سیلاب و ماندابی پس از آن در شهرستان آق­ قلا و روستاهای اطراف بسیاری از اهالی مجبور به تخلیه خانه­ های خود شدند. ازجمله دلایل وقوع این سانحه می­توان به بارش شدید و کم‌سابقه، کم بودن شیب زمین و عدم نفوذپذیری خاک اشاره کرد. جامعه انسانی ساکن در منطقه آق­قلا از خصیصه­های مذهبی، قومیتی و فرهنگی متفاوتی تشکیل شده‌است که همین امر دشواری عمل سازمان­های مسئول را در رابطه با پاسخ به سانحه دوچندان می­کند. در چنین شرایطی احتمال بروز بی­عدالتی، در نظر نگرفتن کرامت انسانی و درنهایت تشدید التهاب و اغتشاش حاکم بر جامعه آسیب­ دیده بیشتر است.
 رویکرد در نظر گرفته‌شده برای انجام این پژوهش روش کمی-کیفی و توصیفی- تحلیلی است. این تحقیق از طریق مطالعات کتابخانه‌ای و بررسی­های میدانی به انجام رسیده‌است. ابزار جمع‌آوری اطلاعات در این پژوهش بررسی مستندات موجود، کتب و مقالات، بازدید، مشاهده و عکس­برداری، انجام پرسشنامه از آسیب­دیدگان و مصاحبه عمیق با مردم محلی، مسئولین سازمان­ها و سایر ارگان‌های دخیل در امر تأمین سرپناه بوده‌است. این پژوهش نتیجه می­گیرد که با در نظر گرفتن اخلاق به‌عنوان بستری جهت تشخیص سره از ناسره و تدوین گزاره­هایی از اصول و ارزش­ها می­توان به مجموعه­ای از هنجارها و درنهایت بایدها و نبایدها دست پیدا کرد. با تصویب این اصول به‌عنوان یک پروتکل و الزام رعایت آن توسط مسئولین، امدادگران و خود آسیب­دیدگان می­توان از اثرات بلندمدت ناهنجاری­های اخلاقی پس از سانحه کاست.
واژه‌های کلیدی: تأمین سرپناه، دوران اضطراری و ساماندهی، اخلاق پس از سانحه، سیل آق قلا.
متن کامل [PDF 1346 kb]   (673 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/8/17 | پذیرش: 1400/6/31 | انتشار: 1400/6/31
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

shapouri S, mottaki Z. Ethical Considerations in Providing Post-disaster Shelter: the Case Study of Villages of Aqqala County after the 2019 Golestan Flood. JHRE 2021; 40 (174) :45-56
URL: http://jhre.ir/article-1-2082-fa.html

شاپوری شاهین، متکی زهیر. ملاحظات اخلاقی در تأمین سرپناه پس از سانحه، (مطالعه‌ی موردی: روستاهای شهرستان آق قلا پس از سیل 1398 استان گلستان). مسکن و محیط روستا. 1400; 40 (174) :45-56

URL: http://jhre.ir/article-1-2082-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 40، شماره 174 - ( 6-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه مسکن و محیط روستا Journal of Housing and Rural Environment
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645