[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره فصلنامه :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
اشتراک::
تماس با ما::
آخرین شماره پیش از چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
:: دوره 34، شماره 150 - ( 6-1394 ) ::
جلد 34 شماره 150 صفحات 100-89 برگشت به فهرست نسخه ها
برنامه‌ریزی استراتژیک بخش‌های اقتصادی در راستای توسعه منطقه‌ای با بهره‌گیری از مدل SWOT مطالعه موردی: بخش صنعت و معدن در استان خراسان جنوبی
محمود فال سلیمان*، محمد حجی پور
دانشگاه بیرجند ، mm_fall@yahoo.com
چکیده:   (6243 مشاهده)

وجود توان­های محلی و بهره­گیری بهینه از آن، نقشی بنیادی در توسعه مناطق و تعدیل نابرابری­های درونی آن دارد. در توسعه اقتصاد استان خراسان جنوبی و هم چنین روند بهبود و پیشرفت مناطق آن، علی­رغم برخورداری از ذخایر عظیم معدنی و کانساری (به‌عنوان یکی از قطب­های تولید مواد معدنی در کشور) این بخش اساسی از سهم ناچیزی برخوردار است. در مقاله حاضر تلاش شده تا در چارچوب برنامه­ریزی استراتژیک ضمن شناخت عوامل درونی و بیرونی اثرگذار بر توسعه بخش صنعت و معدن، راهبردهای مناسب با تعیین اولویت جهت ارتقای نقش این بخش اقتصادی در توسعه منطقه­ای خراسان جنوبی معرفی گردد. این مقاله مبتنی بر رویکردی توصیفی – تحلیلی بوده که در راستای پیشبرد اهداف نقاط قوت، ضعف، فرصت­ها و تهدیدهای فراروی توسعه بخش صنعت و معدن از طریق واکاوی سیاست­های دولت، مصاحبه و تکمیل 65 پرسشنامه از کارشناسان مربوطه و هم چنین اساتید دانشگاه شناسایی و مورد ارزیابی واقع شد و در نهایت بر پایه مدل SWOT راهبردها، ارائه و با تشکیل ماتریس QSPM1 اولویت آن­ها به‌لحاظ اجرا تعیین گردید. نتایج نشان داد مواردی چون مجاورت با کشور افغانستان و امکان صادرات محصولات صنعتی، موقعیت ویژه استان در برقراری تعادل منطقه­ای شرق کشور، وجود ذخایر معدنی فلزی و غیر فلزی، وجود شهرک­ها و نواحی صنعتی در استان جهت استقرار واحدهای صنعتی و کشت محصولات کشاورزی خاص از مهم­ترین ظرفیت­های فراروی توسعه صنعت و معدن در منطقه خراسان جنوبی است. از سوی دیگر عدم وجود واحدهای بزرگ و مادر صنعتی و معدنی در استان، کمبود زیربناهای لازم، پایین بودن بهره­وری نیروی کار و سرمایه، محدودیت منابع آٰب و اشکالات موجود در سیاستگذاری­های اقتصادی از عمده موانع توسعه صنعت و معدن در استان خراسان جنوبی است. در مجموع بررسی­های صورت گرفته می­توان گفت بخش صنعت و معدن در برآورده ساختن اهداف توسعه منطقه خراسان جنوبی با ضعف مواجه است. بدین­سان، جهت تحقق ترقی و توسعه منطقه خراسان جنوبی بر پایه بخش صنعت و معدن راهبردهایی نظیر ایجاد و توسعه زیرساخت­های مورد نیاز بخش صنعت و معدن و محیط زیست، تکمیل شبکه­های حمل و نقل و حاملهای انرژی و توزیع زیرساخت­ها متناسب با تقاضای سرمایه­گذاری پیشنهاد شده است.

واژه‌های کلیدی: توسعه منطقه­ای، برنامه­ریزی راهبردی، بخش صنعت و معدن، استان خراسان جنوبی
متن کامل [PDF 315 kb]   (3114 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: سکونتگاههای شهری و روستایی
دریافت: 1390/11/19 | پذیرش: 1393/9/9 | انتشار: 1394/6/22
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

(2015). The Strategic Programming of Economic Sectors in Regional Development Through SWOT Analysis (Case study on industry & mining in South Khorasan province). JHRE. 34(150), 89-100.
URL: http://jhre.ir/article-1-222-fa.html

فال سلیمان محمود، حجی پور محمد. برنامه‌ریزی استراتژیک بخش‌های اقتصادی در راستای توسعه منطقه‌ای با بهره‌گیری از مدل SWOT مطالعه موردی: بخش صنعت و معدن در استان خراسان جنوبی مسکن و محیط روستا 1394; 34 (150) :100-89

URL: http://jhre.ir/article-1-222-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 34، شماره 150 - ( 6-1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مسکن و محیط روستا Housing and Rural Environment
Persian site map - English site map - Created in 0.04 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4710
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons — Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)