[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 36، شماره 157 - ( 3-1396 ) ::
جلد 36 شماره 157 صفحات 53-68 برگشت به فهرست نسخه ها
توسعه کالبدی مناسب زمین و محیط‌های روستایی ایران با تأکید بر تولید پایدار غذا
آقای مجید یوسف نیاپاشا ، خانم ماریا برزگر
دکتر آموزشکده سما واحد ساری ، mjmpasha@yahoo.com
چکیده:   (119 مشاهده)

توانایی تولید غذا و امنیت غذایی یکی از شرایط خودکفایی است و موضوعی استراتژیک در هر جامعه و کشوری تلقی می‌گردد. ‌روستا مهمترین و اولین مرجع تولید کننده غذا در ایران بوده که بافت و کالبد آن متأثر از تولید غذا، طراحی و توسعه پیدا کرده است. این نقش مهم در طرح‌های توسعه کنونی روستاها مورد بی‌توجهی قرار گرفته است. طرح‌های توسعه کنونی، ملهم از الگوهای شهری هستند که برمبنای الگوهای شهرسازی مدرن و وارد شده از غرب توسعه یافته‌‌‌اند. این طرح‌ها با از بین بردن بافت روستایی، هویت معماری و تضعیف روابط اجتماعی، از نقطه نظر مهمتری موجب تضعیف تولید غذا و نقش تولیدی روستاهای ایران می‌شود که خود بحرا‌ن‌های متعدد اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی را در پی خواهد داشت. از این جهت ضروری است الگو و یا  اندیشه "مدل-گونه‌" به‌منظور برنامه و طرح‌ریزی برای توسعه آتی روستا پیشنهاد گردد به‌طوری‌که موجبات تقویت تولید غذا و نقش تولیدی روستاهای ایران را به شکل مناسبی فراهم کند.‌ اندیشه‌ها و تئور‌‌ی‌های "مدل-گونه" در چهارچوب شهرسازی سبز با هدف تولید پایدار غذا، خصوصاً در مقیاس شهری و انواع دیگر سکونتگاه‌های انسانی، راهکارها و پیشنهادهایی را ارایه کرده‌اند که بافت و برنامه توسعه کالبدی سکونتگاه‌های انسانی را شکل می دهند. نوشتار حاضر همراه با بررسی ویژگی‌های کلی بافت روستاهای ایران به نقد و بررسی این ‌اندیشه‌ها در جهت سنجش قابلیت تطبیق و الهام از آن‌ها برای توسعه بافت روستاهای ایران اقدام نموده است. نتیجه این بررسی نشان می‌دهد که ‌اندیشه "شهرسازی دهقانی" ‌اندیشه مناسب‌تری نسبت به دیگر ‌اندیشه‌های موجود به‌منظور الهام و الگوبرداری از آن برای طرح‌ریزی توسعه کالبدی روستاهای ایران می‌باشد. از آنجا که این ‌اندیشه بر توسعه کالبدی شهر و انواع سکونتگاه‌های انسانی بر پایه تولید، مصرف و فروش محصولات کشاورزی و باغی در پیوند با زمین، استوار است، موجب تقویت نقش تولیدی روستاهای ایران خواهد شد. بنیان این مطالعه رویکردی قیاسی و تطبیقی  است که با استفاده از مطالعه کتابخانه‌ای به سرانجام رسیده است.

واژه‌های کلیدی: روستاهای ایران، تولید پایدار غذا، کشاورزی، توسعه کالبدی، شهرسازی دهقانی.
متن کامل [PDF 589 kb]   (77 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سکونتگاههای شهری و روستایی
دریافت: ۱۳۹۴/۸/۱۳ | پذیرش: ۱۳۹۵/۱۰/۱۸ | انتشار: ۱۳۹۶/۳/۲۱
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Yousefniapasha M, Barzegar M. Physical Development of Rural Settlements in Iran and Enhancing Sustainable Food Production. JHRE. 2017; 36 (157) :53-68
URL: http://jhre.ir/article-1-1185-fa.html
یوسف نیاپاشا مجید، برزگر ماریا. توسعه کالبدی مناسب زمین و محیط‌های روستایی ایران با تأکید بر تولید پایدار غذا . مسکن و محیط روستا. 1396; 36 (157) :53-68

URL: http://jhre.ir/article-1-1185-fa.html

دوره 36، شماره 157 - ( 3-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه مسکن و محیط روستا Journal of Housing and Rural Environment
Persian site map - English site map - Created in 0.049 seconds with 786 queries by yektaweb 3430