دکترای جغرافیا و برنامهریزی روستایی، دانشگاه تهران ، mahdicharaghi@yahoo.com
چکیده: (5782 مشاهده)
درنواحیروستایی، محیطمسکنعلاوهبرسکونت،تجلیگاهشیوههایزیستی- معیشتیاست که همواره با مشکلاتی چون کمبود یا نبود اعتبارات لازم، مقاوم نبودن مساکن روستایی، فرسودگی و وجود برخی کاستیها مانند تداخل فضاهای زیستی و معیشتی مواجه بوده است. در طی چند دهه اخیر اعطای اعتبارات مقاومسازی مسکن در جهت بهبود کیفیت مساکن روستایی در سطح گستردهای اجرا شده است که موجب تحولات و دگرگونیهایی در عملکرد فضاهای مسکن گردیده است. سؤالاتی که مطرح میشود این است که آیا بین دریافت اعتبارات و کارکرد تولیدی مسکن ارتباطی وجود دارد؟ و آیا بین کارکرد تولیدی مسکن و گروههای شغلی تفاوت معناداری وجود دارد؟ هدف این مقاله بررسی تغییر و تحولاتی است که در نتیجه استفاده از اعتبارات مقاومسازی مسکن بر کارکرد تولیدی مساکن روستایی بهوجود آمده است. روش تحقیق از نظر ماهیت، توصیفی- تحلیلی و از نظر نوع، کاربردی و از نظر روش گردآوری اطلاعات، بهصورت کتابخانهای و میدانی و بهرهگیری از ابزار (پرسشنامه و مصاحبه) روش تجزیه و تحلیل اطلاعات، بهصورت توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون T جفت شده و آزمون کروسکال والیس) صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق حاضر 811 خانوار دریافت کننده اعتبارات در دوره زمانی 1392-1384 و در 8 روستای دهستان معجزات شهرستان زنجان میباشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 231 خانوار محاسبه گردید. یافتههای تحقیق نشان میدهد رابطه معناداری میان کارکرد تولیدی مسکن و دریافت اعتبارات مقاومسازی مسکن وجود دارد و میزان کارکرد تولیدی مساکن با آماره t برابر با 6.240 در زمان پس از دریافت اعتبارات کاهش یافته است. همچنین یافتههای تحقیق نشان میدهد که تفاوت معناداری از نظر میانگین رتبهای گروههای شغلی وجود دارد و گروه شغلی دامدار و کشاورز بعد از دریافت اعتبارات بیشترین تغییر و کاهش را در کارکرد مساکن خود داشتهاند. با بررسی فضاهای موجود در مساکن روستایی دهستان معجزات، بیشترین فضای مساکن روستایی بعد از اجرای طرح مقاومسازی مسکن و همراه با مدرن شدن مساکن روستایی به تبعیت از سبک و الگوی مسکن شهری بهدلیل نزدیکی روستاهای مورد مطالعه به شهر زنجان و تغییرات در کمیت و کیفیت فضا مساکن با شدت بیشتری به سوی تغییر کارکرد و گرایش به کارکرد زیستی داشتهاند.
Mohammadiyeganeh B, Cheraghi M, Eslami L. (2017). An Analysis of the Effects of Housing Retrofitting Credits on the Productive Functions of Rural Housing (Case Study of Mojezat County, Zanjan Township). JHRE. 36(158), 51-62. URL: http://jhre.ir/article-1-1169-fa.html
محمدی یگانه بهروز، چراغی مهدی، اسلامی لیلا. تحلیلی بر اثرات اعتبارات مقاومسازی مسکن روستایی بر کارکرد تولیدی آن (مطالعه موردی: دهستان معجزات، شهرستان زنجان )
مسکن و محیط روستا 1396; 36 (158) :62-51