[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره فصلنامه :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی تأمین مسکن موقت در روستای چن‌سولی پس از سیل 1398 گلستان از منظر کفایت فرهنگی
عبدالمجید خورشیدیان*
دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل ، Abdolmajid.khorshidian@nit.ac.ir
چکیده:   (211 مشاهده)
تأمین مسکن موقت از مراحل مهم برنامه‌های بازتوانی پس از سوانح هستند که نقش تعیین‌کننده‌ای در بازتوانی آسیب­دیدگان دارد و تا پایان بازسازی مسکن دائم امکان ازسرگیری فعالیت‌های عادی زندگی را فراهم می‌سازد. اما غالباً برنامه‌های تأمین مسکن موقت با چالش‌های فراوانی روبرو هستند و از جنبه‌های مختلفی ازجمله کفایت فرهنگی با جامعه آسیب‌دیده مورد انتقاد قرار می‌گیرند. این مطالعه با بررسی فرایند تأمین مسکن موقت در روستای چن­سولی پس از سیل 1398 گلستان، که با رویکرد بهره‌گیری از معماری بومی به انجام رسیده است، به ارزیابی نقش کفایت فرهنگی بر موفقیت تأمین مسکن موقت و رضایتمندی ساکنین می‌پردازد.
پژوهش حاضر باهدف شناسایی معیارهای کفایت فرهنگی مسکن موقت پس از سانحه از رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوای قوم­نگارانه استفاده نموده است. مصاحبه‌های نیمه ساختاریافته و مشاهده مشارکتی ابزار اصلی جمع‌آوری داده‌های میدانی بوده‌اند و انتخاب نمونه‌ها به‌صورت هدفمند صورت پذیرفته است. ضمناً جهت اولویت‌سنجی معیارهای شناسایی‌شده و نیز سنجش صحت و اعتبار یافته‌ها یک پیمایش کمّی از 10 متخصص بازسازی به انجام رسیده است.
از مجموع بررسی‌ها 21 معیار در راستای کفایت فرهنگی مسکن موقت شناسایی و در قالب 7 مقوله دسته‌بندی شدند. یافته‌های مزبور نشان می‌دهد توجه به ویژگی‌های فرهنگی تأمین مسکن موقت تنها به فرم و ابعاد زیبایی شناسانه آن خلاصه نمی‌شود، بلکه می‌بایست مجموعه‌ای از منابع، مهارت‌ها، تکنولوژی، فرم و شکل، تعاملات اجتماعی-اقتصادی، سناریوهای استفاده بلندمدت، و البته مشارکت ذی‌نفعان را مدنظر داشته باشد و با شناخت تنوع بهره‌برداران ازلحاظ ویژگی‌ها، نیازها و  ظرفیت‌ها بتواند شرایط آسایشی را بهبود ببخشد. درنهایت تأکید می­شود، اگرچه تحقیق حاضر بر کفایت فرهنگی مسکن موقت متمرکز است، اما نتایج تحقیق نشان می‌دهد این هدف تنها با طراحی جداگانه واحدهای موقت حاصل نمی­شود، ضمناً بعد فرهنگی از دیگر ابعاد اجتماعی، اقتصادی، جغرافیایی و محیط­زیستی اسکان موقت جدا نیست و از آن‌ها تأثیر می‌پذیرد و متقابلاً بر آن‌ها اثر می‌گذارد.
واژه‌های کلیدی: مسکن موقت، کفایت فرهنگی، سیل گلستان، آق‌قلا، چن‌سولی
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: معماری
دریافت: 1401/4/7 | پذیرش: 1402/1/7 | انتشار: 1402/1/7
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه مسکن و محیط روستا Journal of Housing and Rural Environment
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4570