[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره فصلنامه :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
نقش سرمایه اجتماعی در توسعه روستایی در راستای توان افزایی جوامع محلی (مطالعه موردی روستای اشتیوان، شهرستان باخرز، استان خراسان رضوی)
سید امیر حسین گرکانی، سجاد امیری*، معصومه قربانی
کارشناس مرکز مطالعات توسعه روستایی ، samiri@ut.ac.ir
چکیده:   (238 مشاهده)
توان افزایی و ظرفیت ­سازی روستاییان و تشکل ­ها، یکی از پیش شرط­ های توسعۀ پایدار است. یکی از راهبردهای مؤثر در توسعه پایدار روستایی، نقش سرمایۀ اجتماعی است. سرمایه اجتماعی حاصل تعاملات میان انسان ها، سازمان ها و نهادهاست که مبتنی بر اعتماد و همدلی است و به‌واسطه مشارکت و همکاری اجتماعی تسهیل می­شود. هدف از این پژوهش بررسی ابعاد سرمایه اجتماعی (اعتماد و مشارکت اجتماعی) در توسعه روستایی در راستای توان افزایی جوامع محلی می­باشد. در این پژوهش، سرمایۀ اجتماعی شبکۀ جوامع روستای اشتیوان، از طریق تکمیل پرسشنامه تحلیل شبکه­ای و مصاحبۀ مستقیم با اعضای گروه­های خرد توسعۀ روستایی بررسی می­شود. پژوهش با رویکرد شبکه­های اجتماعی انجام گرفت. در این راستا، کارگاه­های مشارکتی بسیج منابع اجتماعی در روستا برگزار شد که خود زمینه ساز تشکیل گروه­های خرد توسعه روستایی بود. به منظور تحقق توانمندسازی اجتماعی باید مؤلفه­های سرمایۀ اجتماعی مانند مشارکت و اعتماد در میان افراد تقویت شود. در این راستا، پیوندهای اعتماد و مشارکت میان  113 عضو در 11 گروه­ خرد توسعۀ روستایی با استفاده از شاخص­های کمی سطح کلان شبکه بررسی شد و سرمایۀ اجتماعی گروه­های خرد توسعه در مراحل مختلف قبل و بعد از اجرای پروژه بررسی شد. نتایج نشان می­دهد که میزان اعتماد، مشارکت و به نوعی سرمایه اجتماعی در قبل از اجرای پروژه در حد متوسط و گاها ضعیف بوده که پس از اجرای این پروژه میزان این مؤلفه­ها افزایش یافته است. سرعت گردش و تبادل اعتماد و مشارکت بین افراد و نیز اتحاد و یگانگی بین افراد بعد از اجرای طرح  افزایش یافته است. به طور کلی با توجه به نتایج بدست آمده می­توان بیان کرد که به دنبال اجرای این پروژه میزان سرمایه اجتماعی درون گروهی شبکه افزایش یافته و در واقع می­توان استدلال نمود که پس از اجرای پروژه،  با تقویت سرمایه اجتماعی ، تحقق  و ارتقاء توانمندی جوامع روستایی امکان پذیر شده است.
واژه‌های کلیدی: واژه‌های کلیدی: توان افزایی جوامع محلی، تحلیل شبکه، سرمایۀ اجتماعی، توسعه روستایی، اشتیوان
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سکونتگاههای شهری و روستایی
دریافت: 1401/1/27 | پذیرش: 1401/11/19 | انتشار: 1401/11/19
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه مسکن و محیط روستا Journal of Housing and Rural Environment
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 4570