[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره فصلنامه :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
اشتراک::
تماس با ما::
آخرین شماره پیش از چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
:: دوره 39، شماره 171 - ( 9-1399 ) ::
جلد 39 شماره 171 صفحات 116-103 برگشت به فهرست نسخه ها
تبیین و شناخت پیشران‌های کارآفرینی و کارکردهای رقابت‌پذیری در مناطق روستایی (نمونه موردی: بخش چشمه‌ساران شهرستان آزادشهر)
وحید مشفقی* ، یحیی جعفری ، صدیقه حسینی حاصل ، ایران احمدی
دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران ، moshfeghivahid@gmail.com
چکیده:   (2560 مشاهده)
کارآفرینی و ایجاد رقابت‌پذیری، در عصر جهانی‌سازی و با گسترش پهنه‌های تسلط و کارکرد آن امری گریزناپذیر برای پویایی و دینامسیم فضا می­باشد. این مبحث به‌خصوص در نواحی روستایی برای جلوگیری از رکود و انزوای فضایی، با توجه به اهمیت‌یابی شهرها به‌عنوان نقاط ثقل توسعه و تحول فضا در عصر جهانی شدن، امری بسیار حیاتی می­باشد. در این پژوهش، با هدف‌گذاری کاربردی و با روش‌شناسی «توصیفی تحلیلی» تلاش شده‌است تا به تبیین و شناخت پیشران‌های کارآفرینی و کارکردهای رقابت‌پذیری روستایی به‌عنوان محرک‌های توسعه‌مندی فضا در مناطق روستایی بخش چشمه‌ساران شهرستان آزادشهر در استان گلستان پرداخته شود. گرداوری داده‌ها به شیوه کمی و کیفی با روش پیمایشی و داده‌های آمارنامه‌ای اتفاق افتاده‌است. جامعه نمونه در بخش کیفی، اعضای شورای اسلامی و دهیاران مناطق روستایی بخش چشمه‌ساران بوده‌است. ابزار تحلیلی پژوهش تحلیل عاملی اکتشافی (EFA) برای شناخت پیشران‌های تبیین‌کننده کارآفرینی و تحلیل تناظری برای شناخت کارکردهای رقابت‌پذیری نواحی روستایی در بخش چشمه‌ساران بوده‌است. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که پیشران‌های تبیین‌کننده کارآفرینی روستایی در بخش چشمه‌ساران با تبیین 74 درصد از واریانس داده‌ها، پنج پیشران اقتصادی، زمینه‌ای، زیرساختی، سرمایه اجتماعی و دانش می‌باشد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد، چهار روستای فارسیان، کاشیدار، وامنان و وطن به‌عنوان روستاهای دارای ظرفیت‌های کارآفرینی شناسایی می‌شود. زمینه‌ها و فرصت‌های کارآفرینی در این روستاها متفاوت از یکدیگر است. همچنین تحلیل شناخت کارکردهای رقابت‌پذیری در نواحی روستایی بخش چشمه‌ساران زعفران و گیاهان داروئی، مرغداری، صنایع چوبی و گردشگری فعالیت‌های رقابت‌پذیر نواحی روستایی منطقه موردمطالعه هستند. براساس نتایج تحلیل تناظری مشخص شد، روستاهای وامنان، فارسیان و سوسرا روستاهای رقابت‌پذیر بخش چشمه‌ساران می‌باشند. این روستاها در کارکردهای رقابت‌پذیر شناسایی شده، واجد تخصص می‌باشند. درنهایت باید گفت، با توجه به وجود افراد کارآفرین در روستاهای وامنان و فارسیان، ظرفیت‌های ارتقاء رقابت‌پذیری در این روستاها بیشتر از روستاهای سوسرا و وطن می‌باشد.
 
 
 
واژه‌های کلیدی: کارآفرینی، رقابت‌پذیری، کارکرد تخصصی، بخش چشمه‌ساران.
متن کامل [PDF 1182 kb]   (1142 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سکونتگاههای شهری و روستایی
دریافت: 1398/10/22 | پذیرش: 1399/9/26 | انتشار: 1399/9/26
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Moshfeghi V, Jafari Y, Hoseini hasel S, Ahmadi I. (2020). An Explnation of Entrepreneurship Drivers and Rural Competitiveness Functions. JHRE. 39(171), 103-116. doi:DOI: 10.22034/39.171.103
URL: http://jhre.ir/article-1-1965-fa.html

مشفقی وحید، جعفری یحیی، حسینی حاصل صدیقه، احمدی ایران. تبیین و شناخت پیشران‌های کارآفرینی و کارکردهای رقابت‌پذیری در مناطق روستایی (نمونه موردی: بخش چشمه‌ساران شهرستان آزادشهر) مسکن و محیط روستا 1399; 39 (171) :116-103 DOI: 10.22034/39.171.103

URL: http://jhre.ir/article-1-1965-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 39، شماره 171 - ( 9-1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مسکن و محیط روستا Housing and Rural Environment
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4660
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons — Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)