با توجه به افزایش جمعیت شهری در کشورهای جهان سوم و عدم برنامهریزی صحیح و تدارک زیرساختهای لازم برای شهرنشینان، مشکلاتی در سیستم مدیریت شهرها بهوجود میآید و در چنین حالتی سکونتگاههای غیر رسمی در شهرها شکل میگیرد. مسکن دارای شاخصهای کمی و کیفی و استانداردهایی است که در جهت رسیدن به عدالت اجتماعی و حداقلی از رفاه ضروری میباشد. مساکن ساکنان سکونتگاههای غیر رسمی نمودی از فقدان شاخصهای مسکن مناسب میباشد که شناسایی و تقویت برخی از این شاخصها به افزایش کیفیت زندگی ساکنان کمک خواهد کرد. شهر ارومیه نیز با این مشکل مواجه میباشد و یکی از این سکونتگاهها، محله اسلام آباد کشتارگاه در شهر ارومیه است که ویژگی کالبدی و اجتماعی اسکان غیر رسمی در بخش مسکن آن نمود زیادی دارد و دارای ویژگیها و شاخصهای مختص خود میباشد و همچنین در برخورداری از زیرساختها و خدمات اساسی شهری کاستیهایی وجود دارد.
این تحقیق از نوع کاربردی و روش تحقیق در این مطالعه توصیفی و تحلیلی با تأکید بر روش جامعنگری است که در انجام آن با توجه به ماهیت مطالب و نوع موضوع مورد مطالعه، اطلاعات بهصورت مطالعات میدانی و استفاده از پرسشنامه باز و بسته (به روش نمونهگیری تصادفی) و مطالعات کتابخانهای و استفاده از آمار و اطلاعات مرکز آمار ایران گردآوری گردیده است. تعداد نمونههای مورد پرسش 137 عدد بوده که از طریق فرمول کوکران محاسبه گردیده است.
در مقاله حاضر به تحلیل تطبیقی شاخصهای کمی و کیفی مسکن در سکونتگاه اسلام آباد کشتارگاه و میزان برخورداری از زیرساختهای اساسی مانند آب، برق، فاضلاب و ... در مقایسه با شهر ارومیه و برخی سکونتگاههای مشابه در سایر کشورهای جهان سوم پرداخته شده است. نتایج حاکی از آن است که شاخصهای کمی و کیفی مسکن نسبت به شهر ارومیه وضعیت بسیار نامناسبی دارد و از لحاظ میزان برخورداری از زیرساختها و خدمات اساسی شهری و میزان رضایت از زندگی در مقایسه با سایر سکونتگاههای غیر رسمی برخی کشورهای جهان سوم دارای شرایط بهتری میباشد.
Abedini A. (2015). Comparative Analysis of Housing Indicators in Informal Settlements (Case Study: Eslam Abade Koshtargah of Urmia). JHRE. 34(149), 51-66. URL: http://jhre.ir/article-1-731-fa.html
عابدینی اصغر. تحلیل تطبیقی شاخصهای مسکن در سکونتگاههای غیررسمی (مورد مطالعه: محله اسلام آباد کشتارگاه ارومیه) مسکن و محیط روستا 1394; 34 (149) :66-51