[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره فصلنامه :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
اشتراک::
تماس با ما::
آخرین شماره پیش از چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
:: دوره 34، شماره 149 - ( 4-1394 ) ::
جلد 34 شماره 149 صفحات 90-79 برگشت به فهرست نسخه ها
تحلیلی بر وضعیت رضایت‌مندی روستائیان از مسکن روستایی (مطالعه موردی: شهرستان روانسر)
علیرضا جمشیدی ، داود جمینی*
دانشگاه اصفهان ، davood.jamini@gmail.com
چکیده:   (8866 مشاهده)

توسعه روستایی از عوامل مختلفی نشأت می­گیرد که یکی از آن‌ها مسکن مطلوب می‌باشد. نواحی روستایی با توجه به ماهیت خود وابستگی زیادی به مسکن دارد. در این نواحی، مسکن علاوه بر سرپناه بودن دارای کارکردهای دیگری مانند محل نگهداری دام و انبار محصولات تولید شده و مکانی برای فعالیت­های اقتصادی مانند فرآوری محصولات تولیدی کشاورزی است.  با توجه به اهمیت مسکن روستایی، شناسایی عوامل مؤثر در میزان رضایت‌مندی و نارضایتی سکونتی ساکنان، می‌تواند در جهت تحلیل وضع موجود سکونتی، تصمیمات آینده به‌منظور ارتقای سطح کیفی محدوده­های سکونتی افراد و جلوگیری از تکرار نواقص در سایر مکان‌ها مؤثر واقع گردد.  بنابراین با توجه به اهمیت مسئله، هدف از پژوهش حاضر که از نوع توصیفی ـ تحلیلی است، بررسی و ارزیابی سطح رضایت روستائیان شهرستان روانسر و شناسایی عوامل مؤثر بر رضایت‌مندی آن‌ها از واحد مسکونی خود می‌باشد.

 جامعه آماری تحقیق حاضر را 5998 سرپرست خانوار که در 143 روستای شهرستان روانسر ساکن هستند، تشکیل می­دهد. حجم نمونه با استفاده از روش نمونه­گیری چند مرحله­ای و به‌وسیله فرمول کوکران، 180 نفر، انتخاب شد. در این پژوهش، 18 روستا به‌عنوان روستاهای هدف مورد مطالعه از بین 6 دهستان واقع در شهرستان روانسر انتخاب و پرسشنامه در بین سرپرستان خانوارهای مورد مطالعه (180 نفر) توزیع گردید. ابزار مورد مطالعه پرسشنامه­ای بود که روایی آن به‌صورت صوری و با استفاده از نظر کارشناسان و اساتید دانشگاهی مورد تأیید قرار گرفت. به‌منظور سنجش ضریب اعتبار پرسشنامه آزمون پیش آهنگی انجام گرفت که ضریب آلفای کرونباخ آن بیش از 86/0 درصد بدست آمد. پس از جمع­آوری اطلاعات میدانی تجزیه و تحلیل آن‌ها در نرم­افزار SPSS انجام گردید. نتایج نشان داد رضایت‌مندی 6/40 درصد ساکنان روستایی شهرستان روانسر در سطوح کم و بسیار کم، 8/37 درصد در سطح متوسط و و 7/21 درصد در سطوح زیاد و بسیار زیاد واقع شده است. به­طور کلی، نتایج آزمون t تک نمونه­ای در سطح 95/0 درصد نشان داد سطح رضایت‌مندی در بین ساکنین محدوده مورد مطالعه در پایین­تر از حد متوسط قرار دارد. همچنین نتایج نشان داد شش عامل بهداشتی، کالبدی، اقتصادی، تأسیسات، رفاهی و استحکام به­طور کلی 88/80 درصد از کل واریانس متغیرها (عوامل مؤثر بر رضایت‌مندی روستائیان از مساکن خود) را تبیین می­نماید. همچنین نتایج تست دانکن نشان داد که دهستان‌های قوری قلعه و زالوآب به­طور کلی به‌لحاظ سطح رضایت‌مندی روستائیان از مسکن خود یا واحد مسکونی که در آن زندگی می‌کنند، در بالاترین و پایین­ترین سطح رضایت در بین دهستان‌های شهرستان روانسر قرار دارند.

واژه‌های کلیدی: رضایت‌مندی، مسکن روستایی، کیفیت زندگی، مناطق روستایی، شهرستان روانسر
متن کامل [PDF 254 kb]   (1830 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سکونتگاههای شهری و روستایی
دریافت: 1391/8/17 | پذیرش: 1393/3/28 | انتشار: 1394/4/3
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

jamshidi A, jamini D. (2015). An Analysis of the Villagers’ Satisfaction of Rural Settlements (Case Study: Ravansar County). JHRE. 34(149), 79-90.
URL: http://jhre.ir/article-1-438-fa.html

جمشیدی علیرضا، جمینی داود. تحلیلی بر وضعیت رضایت‌مندی روستائیان از مسکن روستایی (مطالعه موردی: شهرستان روانسر) مسکن و محیط روستا 1394; 34 (149) :90-79

URL: http://jhre.ir/article-1-438-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 34، شماره 149 - ( 4-1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مسکن و محیط روستا Housing and Rural Environment
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4660
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons — Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)