[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره فصلنامه :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
اشتراک::
تماس با ما::
آخرین شماره پیش از چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
:: ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
شناخت معیارهای موثر رضایتمندی ساکنین در فضای داخلی مسکن آپارتمانی بر اساس کیفیت فضامندی(مطالعه موردی: مسکن آپارتمانی متداول شهر بروجرد)
محسن افشاری* ، فرهاد چگنی
دانشگاه هنر اصفهان ، m.afshary@aui.ac.ir
چکیده:   (15 مشاهده)

هدف: هدف از انجام پژوهش حاضر، شناخت معیارهای تاثیرگذار بر رضایتمندی ساکنین بر اساس کیفیت فضامندی در فضای داخلی مسکن آپارتمانی است. کاهش ابعاد فضا در آپارتمان­ها، فضاهای داخلی مسکونی برخوردار از فراخی را مطلوب ساکنین می­نماید. از شاخص­های فضایی که سبب بزرگی فضای داخلی شده و موجب ایجاد رضایتمندی مسکن آپارتمانی می­شود، بهره­گیری از کیفیت فضامندی است.
روش تحقیق: روش پژوهش بر اساس رویکرد ترکیبی و بهره­گیری از دو فاز کمّی و کیفی می­باشد. فاز کمّی پژوهش با نظرخواهی از متخصصین به منظور تدقیق مولفه­های کیفیت فضامندی بر اساس روش دلفی در دو دور انجام شده است. جامعه آماری فاز کمّی پژوهش 20 نفر از اعضای هیات علمی و متخصصین معماری است که بر اساس نمونه­گیری گلوله برفی انتخاب شده­اند. تجزیه و تحلیل داده­های مربوط به فاز کمّی در نرم افزار Spss 26 و بر اساس تحلیل عامل اکتشافی انجام شد. فاز کیفی پژوهش بر اساس رویکرد پدیدار نگاری است که با مصاحبه نیمه ساختار یافته بر اساس نمونه­گیری هدفمند از 15 نفر از ساکنین بر اساس تجربه زیسته آنان در مسکن آپارتمانی متداول شهر بروجرد همراه شد. تحلیل داده­های فاز کیفی بر اساس تحلیل تماتیک انجام شد. بستر پژوهش آپارتمان­های متداول مسکونی شهر بروجرد انتخاب شده است.
یافته­های تحقیق: یافته­های پژوهش حاضر نشان می­دهد که از میان 25 مولفه کالبدی فضایی کیفیت فضامندی مشخص شده از ادبیات پژوهش، هفت مولفه کالبدی فضایی بر اساس دیدگاه متخصصین که عبارتند از: روشنایی فضا، چشم­انداز به فضای باز، گشایش فضایی، انعطاف­پذیری، سازماندهی بازشوها، پیوستگی فضایی و تناسبات کف و سقف بر رضایتمندی ساکنین از فضای داخلی مسکن آپارتمانی تاثیرگذار هستند؛ همچنین علاوه بر هفت مولفه بیان شده بر اساس دیدگاه متخصصین، سه مولفه کالبدی فضایی ابعاد فضایی، سازمان فضایی و جزییات فضایی بر اساس دیدگاه ساکنین مسکن آپارتمانی متداول شهر بروجرد موجب رضایتمندی از فضای داخلی مسکن آپارتمانی می­گردد.
نتیجه­گیری: نتایج پژوهش بیان­گر آن است که بهره­گیری از مولفه­های روشنایی فضا، چشم­انداز به فضای باز، گشایش فضایی، انعطاف­پذیری، سازمان­دهی بازشوها، پیوستگی فضایی، تناسبات کف و سقف، ابعاد فضایی، سازمان فضایی و جزییات فضایی و شاخص­ها و معیارهای وابسته به هریک از این مولفه­ها سبب ایجاد رضایتمندی ساکنین از فضای داخلی مسکن آپارتمانی می­شود.

واژه‌های کلیدی: رضایتمندی، ساکنین، کیفیت فضامندی، فضای داخل مسکن آپارتمانی، شهر بروجرد
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: معماری
دریافت: 1403/11/20 | پذیرش: 1404/4/11
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
مسکن و محیط روستا Housing and Rural Environment
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4714
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons — Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)