:: دوره 33، شماره 148 - ( 11-1393 ) ::
جلد 33 شماره 148 صفحات 108-99 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی حس تعلق به مکان با توجه به تفاوت های جنسیتی، ( مطالعه موردی، شهر ایلام )
محمدرضا ملکی* ، سپیده پارسا ، بهزاد وثیق ، ابراهیم مرادی
، m.maleki200@yahoo.com
چکیده:   (10109 مشاهده)

مکان تنها مجموعه­ای از اشیا نیست و هر مکان تصویر خاص خود را بر روی ذهن افراد باقی می­گذارد. حس تعلق به مکان، پیوندی محکم بین فرد و مکان ایجاد کرده و افراد خود را با مکانی که به آن تعلق دارند تعریف می­کنند. زمانی که فرد نسبت به مکان حس تعلق کند این امر موجب هماهنگی فرد با محیط و رضایت وی از محیط شده و همچنین انگیزه لازم برای ماندگاری فرد در محیط را فراهم به‌وجود می‌آورد. تاکنون تحقیقات بسیاری در زمینه ارزیابی حس تعلق به مکان صورت پذیرفته است. با این حال متغیر جنسیت در جمعیت مورد ارزیابی، دخیل نگردیده است و از وزن­دهی به آن چشم­پوشی می­شود.

پژوهش حاضر رابطه میزان هم‌پوشانی حس تعلق به مکان در جمعیت هدف ایلام با مقایسه اثرگذاری متغیر جنسیت، را مورد بررسی قرار می­دهد. این مقاله با اتکا بر روش اسنادی و پیمایشی و همچنین جمع­آوری داده­ها با استفاده از ابزار پرسشنامه حاصل گردیده است. نتایج این تحقیق نشان­دهنده این موضوع است که میزان حس تعلق به مکان به میزان احساس امنیت در آن مکان، خصوصیات کالبدی، تأثیرات آن مکان بر برداشت­های ذهنی و ماندگاری این تصورات بستگی دارد که با تغییر هرکدام از این عوامل میزان حس تعلق به مکان در افراد تغییر خواهد کرد. در این میان تفاوت‌هایی نیز میان حس تعلق زنان و مردان وجود دارد که به خصوصیات جنسیتی آنان وابسته است.

واژه‌های کلیدی: جنسیت، حس تعلق به مکان، شهر ایلام
متن کامل [PDF 378 kb]   (4805 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: معماری
دریافت: 1391/4/29 | پذیرش: 1392/11/13 | انتشار: 1393/11/19


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 33، شماره 148 - ( 11-1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها