[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره فصلنامه :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
اشتراک::
تماس با ما::
آخرین شماره پیش از چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
:: دوره 37، شماره 164 - ( 12-1397 ) ::
جلد 37 شماره 164 صفحات 100-85 برگشت به فهرست نسخه ها
تبیین عوامل مؤثر بر شکل‌گیری دلبستگی به خانه با بهره‌گیری از روش نظریه زمینه‌ای‌(مطالعه موردی: واحدهای مسکونی شهر اصفهان)
سیده پوراندخت سعادتی* ، فرهنگ مظفر ، عیسی حجت
دانشجوی دکترای معماری اسلامی، دانشگاه هنر اصفهان
چکیده:   (3722 مشاهده)
دلبستگی به خانه، پیوند عاطفی مثبت میان انسان و خانه است که می‌تواند منجر به ایجاد احساس امنیت، آرامش و راحتی ‌ خاطر برای ساکنان‌ و افزایش کیفیت زندگی آنان شود. همچنین ساکنان را به مراقبت و محافظت از مکان وا داشته و در حفظ و نگهداری محیط‌های مسکونی مؤثر خواهد بود. برای ایجاد چنین پیوندی حضور برخی مقدمات کالبدی و اجتماعی در خانه ضروری است. این مقاله با هدف دستیابی به عوامل مؤثر بر شکل‌گیری این پیوند، در پی شناخت ویژگی‌هایی از خانه است که نقش مؤثری در دلبستگی انسان به آن ایفا می‌نمایند. برای دستیابی به این هدف، این پژوهش رویکردی کیفی اتخاذ نموده است و از روش «نظریه زمینه‌ای» بهره می‌برد. داده‌های پژوهش با انجام مصاحبه عمیق با 30 نفر از ساکنان مجتمع‌های مسکونی واقع در محلات منتخب اصفهان در بازه سنی 25-65 سال گردآوری شده‌اند. یافته‌های این مطالعه نشان می‌دهد که هر دو دسته «ویژگی‌های مربوط به درون خانه» و«ویژگی‌های مربوط به بیرون خانه»‌ نقش مهمی در شکل‌گیری دلبستگی ساکنان به خانه ایفا می‌نمایند. این پژوهش «مالکیت»، «کیفیات آسایشی و دوام کالبدی خانه»، «مبلمان و تجهیزات داخلی خانه» و «روابط عاطفی مثبت در خانه» را از جمله عوامل درونی و «جلوه بیرونی خانه»، «رضایت از همسایگی» و «کیفیت و خوشنامی محله» را از جمله عوامل بیرونی مؤثر بر شکل‌گیری دلبستگی ساکنان به خانه معرفی می‌نماید. همچنین‌ «جلوه محیط مسکونی» را به‌عنوان مقوله هسته‌ای در برگیرنده مقولات مطرح‌شده معرفی می‌کند‌. لذا ارایه راهکارهایی برای اغنای این کیفیات در دو حوزه «درون» و «برون» خانه، می‌تواند منجر به ایجاد و یا ارتقای دلبستگی ساکنان شود. از آن‌جا‌ که این عوامل و کیفیات رابطه تنگاتنگی با فاکتورهای فیزیکی فضا دارند، این پژوهش می‌تواند به‌عنوان یک پژوهش پایه، مبنایی برای ارایه راهکارهایی برای ارتقای دلبستگی انسان به خانه در حوزه‌های مختلف و از جمله معماری و شهرسازی باشد.
 
واژه‌های کلیدی: خانه، ویژگی‌های خانه، دلبستگی به خانه، نظریه زمینه‌ای، خانه معاصر در ایران
متن کامل [PDF 359 kb]   (1607 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: معماری
دریافت: 1396/4/25 | پذیرش: 1397/10/29 | انتشار: 1398/2/7
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Saadati S P, Mozafar F, Hojat I. Identifying Effective Factors in Creating Home Attachment Based Using Grounded Theory (Case Study: Residential Units in Isfahan). JHRE 2019; 37 (164) :85-100
URL: http://jhre.ir/article-1-1580-fa.html

سعادتی سیده پوراندخت، مظفر فرهنگ، حجت عیسی. تبیین عوامل مؤثر بر شکل‌گیری دلبستگی به خانه با بهره‌گیری از روش نظریه زمینه‌ای‌(مطالعه موردی: واحدهای مسکونی شهر اصفهان). مسکن و محیط روستا. 1397; 37 (164) :85-100

URL: http://jhre.ir/article-1-1580-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 37، شماره 164 - ( 12-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه مسکن و محیط روستا Journal of Housing and Rural Environment
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645