[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره فصلنامه :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
اشتراک::
تماس با ما::
آخرین شماره پیش از چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
:: دوره 37، شماره 164 - ( 12-1397 ) ::
جلد 37 شماره 164 صفحات 84-69 برگشت به فهرست نسخه ها
خوانش پیوند سازمان فضایی خانه و شیوه زندگی در معماری بومی (مطالعه موردی: شهر بُشرویه)
سیدمهدی مداحی* ، غلامحسین معماریان
استادیار دانشکده معماری و شهرسازی مؤسسه آموزش عالی خاوران مشهد، دکترای معماری از دانشگاه علم و صنعت ایران ، m.madahi@profs.khi.ac.ir
چکیده:   (4421 مشاهده)
بسیاری از نظریه پردازان حوزه محیط و رفتار، شیوه زندگی و نظام رفتاری حاصل از آن‌را به‌عنوان عینی ترین بیان های فرهنگ سکونت می‌دانند. انسان و نیازهای او طبق نظر محققان، عامل اصلی در طراحی فضا و روابط میان آن است که چنانچه به درستی صورت گیرد، می‌تواند در خلق محیط‌های مطلوب‌تر راهگشا باشد. طیف متنوع نیازهای انسان از نیاز به خلوت و قلمرویابی تا تماس اجتماعی و  تعامل با دیگران در روابط درونی افراد خانواده، طراحی خانه را به ویژه به لحاظ سازمان فضایی و نحوه استقرار فضاهای عمومی، نیمه عمومی و خصوصی درون خانه و در کنار یکدیگر بسیار حساس و قابل تأمل می‌سازد.
روش زندگی، به نحوه زندگی انسان‌ها که انتخاب می‌کنند مربوط می‌گردد و بر ایده‌ال‌ها، قواعد، قوانین، رفتارهای روزمره زندگی و نظایر آن استوار است. لذا خوانش و فهم چگونگی اثر بخشی شیوه زندگی و آداب رفتاری ناشی از آن بر شکل‌گیری فرم و سازمان فضایی خانه‌های بومی بسیار حائز اهمیت می‌باشد.
این تحقیق از گونه پژوهش موردی با استفاده از روش تحقیق ترکیبی شامل روش‌های توصیفی، تحلیلی و در نهایت‌‌ مصاحبه و تهیه پرسشنامه و قیاس تطبیقی صورت گرفته است. نمونه انتخاب شده، بافت تاریخی شهر بشرویه می‌باشد. در این بافت معماری مسکونی دوره‌های تیموری، صفوی و قاجار در بومی‌ترین شکل‌های خود مشاهده می‌شود که ویژگی اساسی‌اش، علاوه بر سالم بودن، تداوم و نفوذ آن در مناطق پیرامونی است.
نتایج حاصل از پژوهش نشان می‌دهد ویژگی‌های شیوه زندگی بومی و سیستم‌های فعالیت ناشی از آن به ویژگی‌های خاص استقرارها و محیط‌ها انجامیده و دلایل تنوع آن‌ها و در نتیجه ارتباط بین شیوه زندگی و محیط ساخته شده مصنوع را شرح می‌دهند. لذا بایستی اذعان داشت شیوه زندگی و سیستم‌های فعالیت، هر دو باهم، در تحلیل و طراحی بسیار مفید هستند و طراحان و برنامه‌ریزان را در رسیدن به الگوی مسکن مناسب منطقه یاری می‌رسانند.
واژه‌های کلیدی: شیوه زندگی، ‌نظام رفتارها‌(سیستم فعالیت‌ها)، ‌سازمان فضایی خانه، ‌بشرویه، ‌معماری بومی.
متن کامل [PDF 656 kb]   (2219 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: سکونتگاههای شهری و روستایی
دریافت: 1394/10/16 | پذیرش: 1397/10/29 | انتشار: 1398/2/7
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Madahi S M, Memarian G H. Reading the Link of Spatial Organization of House and Lifestyle in Vernacular Architecture (Case Study: Boshrooyeh). JHRE 2019; 37 (164) :69-84
URL: http://jhre.ir/article-1-1248-fa.html

مداحی سیدمهدی، معماریان غلامحسین. خوانش پیوند سازمان فضایی خانه و شیوه زندگی در معماری بومی (مطالعه موردی: شهر بُشرویه). مسکن و محیط روستا. 1397; 37 (164) :69-84

URL: http://jhre.ir/article-1-1248-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 37، شماره 164 - ( 12-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه مسکن و محیط روستا Journal of Housing and Rural Environment
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645