۴ نتیجه برای تقوایی
مصطفی حسین آبادی، علی اکبر تقوایی،
دوره ۲۸، شماره ۱۲۵ - ( ۲-۱۳۸۸ )
چکیده
کشور ایران با دارا بودن سابقه هفتهزار ساله شهرنشینی از پیشینه درخشانی در این زمینه برخوردار است، اما همزمان با این امر، شهروندی و مفهوم آن در بستر زمان درکشور ما پیشرفت مناسبی نداشته است. بسیاری از شهر نشینان با اینکه در حوزه جغرافیایی شهر ساکن هستند از حقوق و تکالیف خود بیاطلاع هستند. اکنون باید این سوال را مطرح کرد که برای تسهیل فرایند تبدیل شهرنشینان به شهروندانی مشارکتجو و فعال در عرصه عمومی که به حقوق خود واقف باشند چه باید کرد؟ همانگونه که هر هنر و مهارتی نیاز به تمرین و ممارست دارد شهروند شدن نیز مانند بسیاری از مفاهیم و صورتهای دستساخته بشر نیاز به یاد گیری و آموزش و سپس تمرین دارد. رویکرد محله محوری در واقع سپردن بخشی از امور به نهادهای محلهای است. در تاریخ شهرنشینی محله همواره به عنوان عنصر تنظیم روابط شهروندی نقشی فعال و موفق داشته است. در این مقاله سعی شده است ضمن بیان مفاهیم شهروندی و اهمیت آموزش آن، نقش هر یک از نهادها و ارکان محلهای در آموزش صحیح شهروندی بیان گردد.
الهام ضابطیان، علی اکبر تقوایی،
دوره ۲۸، شماره ۱۲۸ - ( ۸-۱۳۸۸ )
چکیده
فضای شهری ایدهآل فضایی است در آن عدالت شهروندی رعایت شده باشد و تمامی شهروندان، حتی اقشار آسیبپذیر، بتوانند از این فضا استفاده کنند. سالمندی دورانی است که کاهش تواناییهای جسمی و از دست دادن برخی ارزشها و امتیازها را به همراه دارد و در موارد زیادی با ضعف جسمانی و روانی همراه است. سالمندان بخشی از شهروندان آسیب پذیر هر شهری به شمار میآیند و در صورتی که فضاهای شهری برای سالمندان مناسب سازی گردد، پیامد آن سایر اقشار جامعه نیز در رفاه بیشتری خواهند بود. بعلاوه در حال حاضر درصد بالای جمعیت جوان در شهرها بیانگر درصد بالای سالخوردگان در آیندهای نزدیک است و این امر لزوم توجه ویژه به نیازهای سالمندان در فضاهای شهری را دوچندان میسازد.
سالمندان به دلایل جسمی و روحی به فضاهای شهری و تحرک و تعاملات اجتماعی بسیار نیازمندند و طرح های شهرسازی باید به مردم سالخورده کمک کنند تا از خیابانهای شهر براحتی استفاده کنند و لذت ببرند. مسلماً رویکرد مشارکتی و استفاده از نظرات خود سالمندان به نتایج بهینهای منجر خواهد شد. لذا در این تحقیق پس از بیان مبانی نظری و تعاریف بنیادین و بررسی نیازها و ویژگیهای خاص تردد و استفاده سالمندان از فضاهای شهری، نمونهای از تجارب موفق جهانی که مبتنی بر رویکرد مشارکتی بوده و در انگلستان انجام شده است بررسی میگردد و در نهایت بر اساس مطالعات نظری و تجربه مذکور، شاخصهای لازم برای مناسب سازی فضاهای شهری دوستدار سالمند ارائه میگردد.
دکتر مسعود تقوایی، جابر علی زاده،
دوره ۳۱، شماره ۱۳۸ - ( فصلنامه ۱۳۹۱ )
چکیده
بلایای طبیعی در طول تاریخ جزء ناگریز زندگی انسان می باشد و زلزله از مخرب ترین این بلایای طبیعی به شمار می رود. ایران نیز بر روی کمربند زلزله واقع شده و گسل های فراوانی در آن وجو دارد، بنابراین فعالیت گسل ها و وقوع زلزله در ایران اجتناب ناپذیر است. یکی از اساسی ترین اقدامات انسان، جهت تخفیف تلافات ناشی از وقوع زلزله «مدیریت بحران» می باشد. نوع تحقیق در این پژوهش، «توصیفی-تحلیلی» می باشد که داده های آن بر اساس مطالعات میدانی گرداوری شده است؛ لذا با برداشت میدانی ۳۵ شاخص کمی و کیفی تمامی قطعات مسکونی روستا- شهر اصلاندوز و با به کار بستن تحلیل استراتژیک SWOT، برترین استراتژی های مدیریت بحران کاربری های مسکونی اصلاندوز ارائه شده و همچنین اولویت اجرائی راهکارهای پیشنهادی با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی AHP، به دست آمده است. نهایتاً برای تشخیص اولویت های اجرائی راهکارها، از مدل میانگین رتبه ها استفاده می شود. نتایج نشان می دهد، به منظور بهبود وضعیت موجود کاربری های مسکونی روستا- شهر اصلاندوز در ارتباط با کاهش آسیب های ناشی از زلزله؛ اجرای طرح های نوسازی در بافت های فرسوده، نظارت ارگان های فعال در امر ساخت و سازهای شهری بویژه سازمان بنیاد مسکن، افزایش توان اقتصادی ساکنان بافت های فرسوده، اجباری کردن استفاده از مصالح سبک و ترویج فرهنگ سبک سازی و ارتقاء آگاهی ساکنین در به کارگیری مصالح بادوم، مهمترین راهکارها بوده که اولویت های اجرایی برتر می باشند.
آقای محمدرضا بسحاق، دکتر احمد تقدیسی، دکتر مسعود تقوایی،
دوره ۳۶، شماره ۱۵۹ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
در میان تمام چالشهای موجود در مسیر توسعه پایدار شاید بتوان به صراحت گفت که دو مانع اصلی مطرح است، فقر و تخریب محیط زیست. این دو عامل علاوه بر این که تأثیر منفی بر دستیابی به توسعه پایدار میگذارند، دارای رابطه پیچیدهای هستند و بهعنوان بحران جدی کشور را تهدید میکنند. باید توجه داشت که تخریب محیط زیست مسئلهای پیچیده است و سایر زمینهها مانند فناوریهای نوین، آداب و رسوم، برنامهها و راهبردهای ملی، زمینههای تاریخی، جغرافیایی، سیاسی و... نیز در این تخریب سهیماند. لذا وجود تفکری نظاممند که تمام ابعاد مسئله را در بر گیرد و به آن توجه کند ضروری مینماید. تخریب محیط زیست و فقر هر دو از چالشهای جهانی هستند که مشترکات بسیاری دارند اما اغلب بهطور جداگانه مورد بررسی قرار میگیرند. محیط را نمیتوان به حال خود رها کرد. انسانها نه تنها نسبت به یکدیگر بلکه نسبت به محیط خود مسئولند. اگر به محیط آسیب نرسانیم مدتهای طولانی پایدار خواهد بود. از اینرو هدف پژوهش حاضر طراحی مدلی است که بتواند قواعد فقر روستایی و ناپایداری محیطی را تبیین کند. روش پژوهش حاضر بهصورت پیمایشی میباشد و سعی شده که با استفاده از رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری به طراحی مدلی از فقر و ناپایداری محیطی در مناطق روستایی اقدام گردد. جامعه آماری این تحقیق سرپرستان خانوارهای مناطق روستایی استان چهارمحال و بختیاری میباشند که با استفاده از فرمول کوکران نمونهای به حجم ۳۸۳ نفر از بین آنها به روش نمونهگیری تصادفی طبقهای انتخاب گردیده و با ابزار پرسشنامه مورد مطالعه قرار گرفتهاند. یافتههای پژوهش حاضر نشان میدهد که فقر ناشی از ابعاد اقتصادی، اجتماعی و سیاسی است که بهطور معناداری بهوجود آورنده فقر روستایی است. از سوی دیگر ناپایداری در روستا در متغیرهای آب، خاک، مرتع و درختان نمود بیشتری دارد. نتیجه پژوهش حاضر علاوه بر تبیین مسئله فقر روستایی و ناپایداری، حاکی از اثر مثبت و معنادار بین این دو متغیر است. فقرای روستایی با بهرهبرداری بیش از حد از امکانات طبیعی سبب ناپایداری بیشتر آن میشوند و این مسئله در گذر زمان منجر به نابودی منابع میگردد.