[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره فصلنامه :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
اشتراک::
تماس با ما::
آخرین شماره پیش از چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
:: دوره 35، شماره 155 - ( 9-1395 ) ::
جلد 35 شماره 155 صفحات 126-109 برگشت به فهرست نسخه ها
اهداف، ارکان و الزامات برنامه‌ریزی گردشگری روستایی با تأکید بر بوم-گردشگری (نمونه مطالعاتی : روستای شیاده، شهرستان بابل)
ماجده پورروحانی* ، محمدرضا پورجعفر ، علی یدقار
دانشگاه تربیت مدرس ، m_pourrohani@yahoo.com
چکیده:   (5998 مشاهده)

روستاها سکونتگاه­های ویژه­ای هستند که از نظم اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و کالبدی خاصی پیروی می­کنند اما امروزه بسیاری از آن‌ها دستخوش مسائلی چون تخریب بافت­های کهن و با ارزش، کاهش کیفیت زندگی، مخدوش شدن هویت فرهنگی ساکنین و تشدید تخلیه بافت­های روستایی شده­اند. همچنین روستاها با وجود داشتن منابع طبیعی پایه کشاورزی با مسائلی چون فقر، بیکاری، پایین بودن نرخ بهره­وری در بخش کشاورزی و تولیدات روستایی‌ و تخریب منابع طبیعی روبرو هستند که این مسائل توسعه روستا و ایجاد اشتغال پایدار را تا حدی ناممکن ساخته و لزوم توجه به گزینه­های اقتصادی دیگر مانند گردشگری را مطرح می­سازد.

روستای شیاده درجنوب شهرستان بابل به‌دلیل دوری از نقاط شهری و متراکم، توسعه کمتری یافته، رونق اقتصادی پایینی دارد‌ و دچار فرسودگی نسبی کالبدی و اجتماعی می­باشد. این درحالی است که این روستا در محیطی کاملاً طبیعی و بکر و در میان جنگل­های انبوه واقع شده است و ساخت سدی خاکی در کنار آن باعث ایجاد یک دریاچه و مناظر بسیار زیبا در این منطقه شده است. همچنین این روستا دارای چندین بنای ارزشمند از جمله 4 سقاتالار می‌باشد و این جاذبه­ها می­توانند امکان ایجاد توسعه همه جانبه پایدار را از طریق برنامه‌ریزی بوم-گردشگری در این روستا فراهم آورند.

این پژوهش ابتدا به شناخت ماهیت روستا و توسعه روستایی پایدار از یک سو‌ و شناخت مقوله گردشگری، گردشگری روستایی‌ و گردشگری پایدار از سوی دیگر می­پردازد‌ و نیازها و الزامات آن‌را بر مبنای ابعاد و الگوهای مترتب بر آن مورد بررسی قرار می‌دهد. شیوه‌های مورد استفاده در این تحقیق به‌صورت تحلیل محتوا در بخش اول و مطالعه موردی در بخش دوم‌ می‌باشد که خود شامل توصیف خصوصیات روستای شیاده، تحلیل SWOT از آن‌ و ارائه پیشنهادهای بر مبنای هدف مطالعه که برنامه‌ریزی بوم-گردشگری است‌‌. به این ترتیب بر‌اساس ارکان و اجزای برنامه گردشگری روستایی و نوع برنامه مورد نیاز بر حسب الگوهای گردشگری امکان‌پذیر در محدوده، در انتها «مجموعه ضوابط حفاظت، ارتقا و نظارت بر توسعه دهکده بوم-گردشگری شیاده»، و «طرح منطقه بوم-گردشگری شیاده» به‌صورت سازماندهی محورها، نقاط‌ و پهنه­ها با توجه خاص بر جاذبه­ها و ارتباط آن‌ها با فضاهای اقامتی ارائه می‌شود.

واژه‌های کلیدی: توسعه روستایی، گردشگری روستایی، گردشگری پایدار، روستای بوم-گردشگری، روستای شیاده
متن کامل [PDF 1431 kb]   (5769 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سکونتگاههای شهری و روستایی
دریافت: 1393/4/24 | پذیرش: 1394/11/25 | انتشار: 1395/9/29
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Pourrohani M, Pourjafar M R, Yadghar A. Objectives, elements and necessities of Rural tourism planning with emphasis on eco-tourism (Case study: shiadeh village, Babol, Iran). JHRE 2016; 35 (155) :109-126
URL: http://jhre.ir/article-1-873-fa.html

پورروحانی ماجده، پورجعفر محمدرضا، یدقار علی. اهداف، ارکان و الزامات برنامه‌ریزی گردشگری روستایی با تأکید بر بوم-گردشگری (نمونه مطالعاتی : روستای شیاده، شهرستان بابل). مسکن و محیط روستا. 1395; 35 (155) :109-126

URL: http://jhre.ir/article-1-873-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 35، شماره 155 - ( 9-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه مسکن و محیط روستا Journal of Housing and Rural Environment
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645