[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره فصلنامه :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
اشتراک::
تماس با ما::
آخرین شماره پیش از چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
:: دوره 34، شماره 152 - ( 12-1394 ) ::
جلد 34 شماره 152 صفحات 30-17 برگشت به فهرست نسخه ها
زلزله بم و درک معنایی ساکنان محلات مسکونی از اختلال در دلبستگی‌ به‌ مکان
آزاده لک*
دانشگاه شهید بهشتی ، azadeh_lak@yahoo.com
چکیده:   (6469 مشاهده)

وقوع سوانح از عمده عوامل تغییر در مکان شناخته می‌شوند که در رابطه عاطفی بین فرد- مکان اختلال جدی وارد می‌کنند. تبعات این اختلال با تغییر در دلبستگی به مکان به شکل اضطراب و فقدان بروز می‌یابد که فرایندهای متأخر بازسازی سکونتگاه‌ها به‌دنبال کاهش این پیامدهای روانی است. با توجه به نقش بازسازی در بازآفرینی حس دلبستگی‌به‌مکان به‌عنوان سرمشقی برای عمل در جریان بازسازی سکونتگاه پس از سوانح، این پژوهش به‌دنبال تبیین نظریه، بر‌اساس درک و ارزیابی عوامل اختلال در دلبستگی ‌به ‌مکان در زلزله 1382 از دید ساکنان محلات مسکونی بم است.

این پژوهش برمبنای ماهیت کیفی به روش پژوهش مردم‌نگاری همراه با مشاهدات میدانی و مصاحبه عمیق با ساکنان، با رویکردی میدان‌ محور صورت گرفته است. تحلیل داده‌ها و تبیین نظریه نیز به روش «نظریه زمینه‌ای» انجام ‌شده است. در این مطالعه با 40 نفر از ساکنان قدیمی محلات امامزاده زید و قصر حمید مصاحبه انجام‌شده که پیش از وقوع زلزله نیز در محلات مذکور ساکن بودهاند.

بر‌اساس یافته‌های این پژوهش مهم‌ترین عوامل درک شده اختلال در دلبستگی‌ به ‌مکان در اثر وقوع زلزله بم به‌زعم ساکنان، از دست ‌دادن عناصر هویت شهری چون ارگ و نخلستان‌ها و از بین رفتن حس خانه بوده که در سطح محلات با کاهش روابط اجتماعی خویشاوندی و همسایگی و تنزل هویت محله به‌دلیل تخریب کالبدی محله، توسط ساکنان تفسیر و معنا شده است. در نهایت ساکنان بمی اختلال در دلبستگی‌ به‌ مکان را به‌منزله نوعی «نوستالژی گذشته محله» ادراک و تفسیر کرده‌اند که در آن‌ها منجر به بی‌انگیزگی نسبت به محله موجود شده است. در این تجربه برخلاف تصور رایج امر بازسازی در ساخت کالبدی مسکن برای بازماندگان، بر اهمیت بازسازی عناصر هویت شهری همراه با تأمین زیرساخت‌های لازم برای ارتقای کیفیت زندگی و روابط اجتماعی  در محله و احیای هویت محله‌ای در امر برنامه‌ریزی و طراحی بازسازی پس از بروز سوانح تأکید می‌شود.

واژه‌های کلیدی: زلزله بم، اختلال در دلبستگی‌به‌مکان، بازسازی پس از سانحه
متن کامل [PDF 348 kb]   (1836 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: محیط کالبدی
دریافت: 1393/4/11 | پذیرش: 1393/11/14 | انتشار: 1394/12/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

lak A. Bam Earthquake and Neighborhoods’ Residents’Understanding of Meaning of Disruption in Place Attachment. JHRE 2016; 34 (152) :17-30
URL: http://jhre.ir/article-1-861-fa.html

لک آزاده. زلزله بم و درک معنایی ساکنان محلات مسکونی از اختلال در دلبستگی‌ به‌ مکان . مسکن و محیط روستا. 1394; 34 (152) :17-30

URL: http://jhre.ir/article-1-861-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 34، شماره 152 - ( 12-1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه مسکن و محیط روستا Journal of Housing and Rural Environment
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645