[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره فصلنامه :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
اشتراک::
تماس با ما::
آخرین شماره پیش از چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
:: دوره 37، شماره 162 - ( 6-1397 ) ::
جلد 37 شماره 162 صفحات 54-39 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی و شناسایی گونه‌های معماری انبار غلات در زندگی نیمه کوچ‌نشینی کوهپایه‌های زاگرس در استان ایلام
ابراهیم مرادی* ، حسن عباس نژاد ، وحید ناصری
استادیار گروه باستان شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام ، moradi@ilam-iau.ac.ir
چکیده:   (3922 مشاهده)
انسان از آغاز حضور خود بر روی زمین سعی در بهره­برداری از طبیعت برای تأمین  نیازهای خود داشته است. کوچ‌نشینی یکی از قدیمی‌ترین شیوه­های زیست و تأمین معیشت است که از گذشته‌های دور تا کنون برای بهره­برداری از منابع طبیعی و سازگاری با شرایط اقلیمی، ادامه پیدا کرده است. در این شیوه زیست، معماری مسکن به‌صورتی سیار و قابل حمل بوده است.
تا کنون مطالعات زیادی در ارتباط با کوچ‌نشینی، در مناطق مختلف ایران توسط هیئت­های ایرانی و غیر ایرانی صورت گرفته است که از جمله آن‌ها می‌توان به کتابی تحت عنوان «کوچ‌نشینی شمال خراسان»، توسط پاپلی یزدی در سال 1371، مقاله دکتر مشیری با عنوان «نگاهی به مفاهیم و تاریخچه کوچ‌نشینی و تدریس آن در ایران» در سال 1377 اشاره نمود. همچنین مطالعاتی توسط فیلبرگ (1372) و مورتنسن (1377) در مورد زندگی کوچ­نشینی و نیمه کوچ­نشینی در ایلات واقع در دامنه­های زاگرس صورت پذیرفته است. اما تا کنون در ارتباط با نحوه انبار و ذخیره مواد غذایی در بین کوچ­نشینان تحقیق مستقلی صورت نگرفته است.
گونه­ای از کوچ‌نشینی در ایلات کرد­نشین شهرستان بدره واقع در دامنه­های زاگرس در استان ایلام در گذشته­های نه چندان دور مرسوم بوده است که در این نوع خاص از کوچ‌نشینی فواصل کوچ محدود و فاصله زمانی کوچ کردن از ییلاق به قشلاق و برعکس گاهی در مدت کمتر از یک روز انجام می­شده است. در نتیجه­ این فاصله کم بین ییلاق و قشلاق، کوچ­نشینان می­توانستند علاوه بر پرورش دام به کشاورزی نیز بپردازند. استفاده از کشاورزی در این نوع از زندگی، کوچ‌نشینان را ملزم به ساختن انبارهایی برای نگهداری از غلات بدست آمده، نموده است. در این پژوهش، از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی استفاده شده و برای جمع آوری اطلاعات از روش مطالعه کتابخآن‌های، بررسی میدانی، مشاهده آثار و مصاحبه با معمرین منطقه استفاده شده است.
در این مطالعه چهار نوع انبار مورد بررسی، شناسایی و تحلیل قرار گرفته است. انبارهای مذکور به نام­های اماره، تاپو، کنیوه و چال­آو تقسیم می­شوند. در این تحقیق همچنین وضعیت این انبارها از لحاظ موقعیت قرارگیری، شیوه ساخت، مصالح، نحوه دسترسی، نوع غلات، شیوه نگهداری، نحوه مالکیت و زمان ساخت مورد مطالعه قرار گرفته است.
 
واژه‌های کلیدی: کوچ‌نشینی، نیمه­کوچ‌نشینی، انبار غلات، عشایر، ایلام.
متن کامل [PDF 584 kb]   (1472 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سکونتگاههای شهری و روستایی
دریافت: 1392/12/24 | پذیرش: 1397/6/26 | انتشار: 1397/6/27
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Moradi E, Abas Nejad H, Naseri V. Investigating and identifying the granary architecture in the living of Zagros Semi Nomadic people in Ilam Province. JHRE 2018; 37 (162) :39-54
URL: http://jhre.ir/article-1-800-fa.html

مرادی ابراهیم، عباس نژاد حسن، ناصری وحید. بررسی و شناسایی گونه‌های معماری انبار غلات در زندگی نیمه کوچ‌نشینی کوهپایه‌های زاگرس در استان ایلام. مسکن و محیط روستا. 1397; 37 (162) :39-54

URL: http://jhre.ir/article-1-800-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 37، شماره 162 - ( 6-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه مسکن و محیط روستا Journal of Housing and Rural Environment
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645