:: دوره 38، شماره 166 - ( 6-1398 ) ::
جلد 38 شماره 166 صفحات 122-109 برگشت به فهرست نسخه ها
ابعاد و مؤلفه های نگرش استمرار و گسست تاریخی در پهنه های زیست اجتماعی ایران
غلامرضا جاپلقی ، اصغر محمدمرادی* ، غلامحسین معماریان
استاد و مدیر گروه مرمت، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ، m_moradi@iust.ac.ir
چکیده:   (3280 مشاهده)
بافت تاریخی در مقایسه با بافت­ های شهری که از اوایل قرن حاضر شکل می­ گیرند مساحت کمتری را اشغال کرده و براساس ارتباطات پیاده شکل گرفته بود. بافت تاریخی از رشد تدریجی برخوردار بوده و به‌طور نسبی احداث زیرساخت­ ها و خدمات، با نیازهای ساکنین آن هماهنگ بوده و بر همین اساس بین کاربری­ های مسکونی و دیگر کاربری­ ها تعادل برقرار شده، نیازهای جدید بر سازمان فضایی بافت تحمیل نمی­ شده و تفکر خانه و تعمیر به جای تفکر مسکن و تعویض مطرح بوده است اما از حدود 1340 به بعد به دلایل بسیار مانند ورود بیش از پیش فرهنگ بیگانه، استفاده سکونتیِ صرف از محل اقامت و وابستگی بیش از حد به امکانات شهر جدید، بافت تاریخی در زمره نامتعادل ترین بافت­ های شهری قرار گرفت. این روند همچنان ادامه دارد و بیشتر بافت­های تاریخی ایران و ساکنان آن‌ها هر روز با مشکلات جدید و عوامل ناپایدار مواجه هستند. از دید صاحب­ نظران روند قبلی یک روند مستمر و تحولات دهه­ های اخیر به مثابه انقطاع تاریخی بوده است. بر این اساس سوالات اصلی مقاله حاضر به این شرح است: ابعاد و مؤلفه­ های استمرار و در طرف مقابل انقطاع تاریخی در یک پهنه زیست اجتماعی مانند بافت­های تاریخی کدامند؟ از نظر خبرگان کدامیک از عوامل و بسترهای مسببِ دو نگرش فوق، از اهمیت بیشتری برخوردار است؟
این نوشتار در پی گردآوری و اهمیت­ سنجی ابعاد و مؤلفه­ های استمرار و گسست در بافت­ های­ تاریخی است. برای رسیدن به پاسخ پرسش­ های مطروحه روش تحقیق ترکیبی مورد نظر است. به این صورت که در پس مرور منابع موجود و دستیابی به عوامل دو نگرش استمرار و گسست، ابتدا آن‌ها را به روش تعداد ارجاعات و سپس پرسشنامه خبرگان مورد سنجش و وزن­دهی قرار می­ دهد. اگرچه اعتبار وزن­دهی خبرگان بیش از تعداد ارجاعات است (به‌دلیل اهمیت بومی­ سازی مؤلفه­ ها و گسترگی منابع)، اما همسویی این دو روش می‌تواند ملاک مورد اعتمادی برای اهمیت­ بخشی به ابعاد و مؤلفه­ ها باشد.
واژه‌های کلیدی: عوامل استمرار تاریخی، عوامل گسست تاریخی، پهنه زیست اجتماعی، بافت­ تاریخی، ­اهمیت­ سنجی
متن کامل [PDF 287 kb]   (1585 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سکونتگاههای شهری و روستایی
دریافت: 1397/1/31 | پذیرش: 1398/6/10 | انتشار: 1398/6/10



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 38، شماره 166 - ( 6-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها