[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره فصلنامه :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
اشتراک::
تماس با ما::
آخرین شماره پیش از چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
:: دوره 37، شماره 162 - ( 6-1397 ) ::
جلد 37 شماره 162 صفحات 116-103 برگشت به فهرست نسخه ها
بازاندیشی در ضوابط و الگوهای توسعه روستاهای متصل به شهر؛ رهیافت‌های مبتنی بر کدهای زایشی در سطح کلان) مطالعه موردی: روستاهای پرجیکلا و بالا لموک، شهر قائمشهر)
هادی پندار*
استادیار و عضو هیئت علمی دانشگاه هنر ، H.pendar@art.ac.ir
چکیده:   (3938 مشاهده)
سکونتگاه‌های اندام واره در روستاها و شهرهای شمال ایران، معرف الگوهای برخاسته از تأثیر اقلیم و فرهنگ کار و سکونت در نحوه شکل‌گیری محیط‌های مصنوع هستند اما طی سال‌های اخیر بسیاری از روستاهای با ریخت‌شناسی اندام واره، به‌واسطه اعمال ضوابط ساخت و ساز شبه شهری در قالب طرح‌های هادی روستایی در حال از دست دادن هویت ویژه خود هستند، زیرا انتقال کیفیت‌های ریخت‌شناختی به‌دلیل ماهیت تدریجی تثبیت و احرازشان، به‌خوبی صورت نمی‌گیرد. چگونگی فرایند تداوم الگوهای ریخت‌شناسی هویتمند در چنین بافت‌هایی پرسش اصلی پژوهش حاضر است. بستر پژوهش میدانی روستاهای "بالا لموک" و "پرجیکلا" در شهر قائمشهر است که از جهت شمال به یکدیگر متصل شده‌اند‌ اما به مرور زمان در حال تبدیل شدن به بافت‌های شبه شهری‌اند. چارچوب نظری پژوهش از کاربست نظریه کریستوفر الکساندر به‌منظور شکل‌گیری تدریجی کلیت بر‌اساس مفهوم کدهای زایشی حاصل شده است. بخش اول پژوهش به روش تحلیلی- انتقادی به بررسی نتایج حاصل از ضوابط موجود پرداخته و در بخش دوم بر‌اساس فرایند مبتنی بر کدهای زایشی نتایج متصور در سطح محدوده مطالعه پیاده شده است. روش انجام پژوهش همانندسازی بوده که با جمع‌آوری اطلاعات به روش‌های اسنادی، تحلیل ریخت‌شناسی و مشاهده نظام‌مند از وضعیت موجود همراه شده است. بر‌اساس نتایج پژوهش فرایند توسعه روستایی در حوزه‌های مورد بحث پژوهش را می‌توان طی فرایندی تدریجی و هفت مرحله‌ای مبتنی بر کدهای زایشی و با مشارکت ساکنین صورت‌بندی نمود. نتایج حاصل از این فرایندِ تدریجی‌ موجب تداوم بافت‌های اندام واره که واجد کیفیت‌های هویتمند و زمینه گرا بوده و در عین حال پاسخگو به نیازهای موجود هستند، خواهد بود. شناسایی هویت‌های اصیل و حوزه‌های نیازمند حفاظت همیشگی، تبیین کدهای زایشی بر‌اساس نیازها و فرصت‌های زمینه‌ای موجود، جانمایی تدریجی و هم افزا و طراحی مشارکتی از گام‌های اصلی فرایند پیشنهادی پژوهش حاضر به‌شمار می‌آیند.
 
 
 
 
واژه‌های کلیدی: هویت ریخت‌شناختی، کد‌های زایشی، رشد تدریجی، توسعه‌های لبه‌ای، روستای پرجیکلا و بالا لموک.
متن کامل [PDF 1114 kb]   (1177 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سکونتگاههای شهری و روستایی
دریافت: 1395/10/1 | پذیرش: 1397/6/27 | انتشار: 1397/6/27
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

pendar H. Rethinking the regulations and development patterns of villages connected to the city; approaches based on generic codes at macro level(Case study: Perjikola and Bala lamouk villages, Ghaemshahr city). JHRE 2018; 37 (162) :103-116
URL: http://jhre.ir/article-1-1454-fa.html

پندار هادی. بازاندیشی در ضوابط و الگوهای توسعه روستاهای متصل به شهر؛ رهیافت‌های مبتنی بر کدهای زایشی در سطح کلان) مطالعه موردی: روستاهای پرجیکلا و بالا لموک، شهر قائمشهر). مسکن و محیط روستا. 1397; 37 (162) :103-116

URL: http://jhre.ir/article-1-1454-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 37، شماره 162 - ( 6-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه مسکن و محیط روستا Journal of Housing and Rural Environment
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645