[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره فصلنامه :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
اشتراک::
تماس با ما::
آخرین شماره پیش از چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
:: دوره 35، شماره 156 - ( 12-1395 ) ::
جلد 35 شماره 156 صفحات 14-3 برگشت به فهرست نسخه ها
ساخت، رواسازی، پایاسازی ابزار رمزگشایی انتظام معنای مسکن ترکمن
عبدالمجید نورتقانی* ، شهرام پوردیهیمی ، بهرام صالح صدق پور ، عبدالحمید نظری
دانشگاه گلستان ، a.nourtaghani@gu.ac.ir
چکیده:   (5111 مشاهده)

معنا، ارتباط‌دهنده انسان با محیط مسکونی است به‌طوری‌که غایت طراحی و ساخت مسکن، معنای آن می‌باشد. معنا، ناشی از خصوصیات، فعالیت و کاربری(استفاده) می‌باشد که در یک شبکه روابط با هم، معنای مسکن را تشکیل می‌دهند و این شبکه معنایی است که باعث ارتباط انسان و محیط می‌شود. پژوهش‌های بسیاری برای سنجش معنای مسکن صورت گرفته است اما ابزارهای سنجش این تحقیقات صرفاً به تهیه فهرست، دسته‌بندی و یا طبقه‌بندی سلسله مراتبی معانی بسنده کرده‌اند و ابزاری که بتواند انتظام معانی مسکن را بسنجد، یافت نگردید. با توجه به ضرورت بررسی شبکه ارتباطی میان این معانی، لازم است ابزاری جهت استخراج این انتظام تهیه شود. لذا هدف این پژوهش ساخت، اعتبار‌یابی، رواسازی ابزاری جهت کشف انتظام معنای مسکن می‌باشد. از آنجا که معانی، وابستگی فرهنگی دارد لازم است گروه فرهنگی مشخص، بررسی گردد. در این پژوهش جامعه مورد مطالعه مادران خانوار های ترکمن در شهرستان گنبد کاووس می‌باشد که به روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای نمونه ای، به حجم 410 نفر از بین آنان انتخاب شد.

جهت تدارک این ابزار ابتدا به روش پیمایش اکتشافی، با نمونه‌های انتخاب شده مصاحبه زنجیره‌ای انجام شد و نتایج تحلیل محتوای آن در جدول هدف- محتوا تنظیم گردید. پرسشنامه نهایی براساس این جدول با 158 گویه تهیه شد. تحلیل گویه‌ها با کمک روش‌های ضریب دشواری، ضریب تمیز و روش لوپ انجام گردید. روایی صوری، روایی ترجمه و روایی سازه (تحلیل عاملی) نیز برای بررسی روایی پرسشنامه به‌کار رفت. برای محاسبه اعتبار آن نیز از روش کودر ریچاردسون استفاده گردید. به کمک این روش اعتبار پرسشنامه 931/0 محاسبه شد. جهت بررسی روایی ابزار، تحلیل عامل اکتشافی داده‌ها انجام گرفت که با بررسی و مفهوم سازی عامل‌های به‌دست آمده 10 عامل معنایی در مسکن به‌دست آمد که این امر گویای روایی ابزار می‌باشد.

در مجموع می‌توان نتیجه گرفت که این ابزار از اعتبار و روایی مناسبی برخوردار بوده و می‌تواند برای مطالعه انتظام معنای مسکن ترکمن به گونه مناسب به‌کار رود.

واژه‌های کلیدی: انتظام معنای مسکن، ساخت ابزار، رواسازی، پایاسازی
متن کامل [PDF 208 kb]   (2257 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: معماری
دریافت: 1393/4/27 | پذیرش: 1395/11/12 | انتشار: 1395/12/4
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

nourtaghani A, Pourdeihimi S, Saleh Sedqhpour B, Nazari A. Decoding Turkmen Homes: Development of an Inventory for Measuring Meaning Organization. JHRE 2017; 35 (156) :3-14
URL: http://jhre.ir/article-1-874-fa.html

نورتقانی عبدالمجید، پوردیهیمی شهرام، صالح صدق پور بهرام، نظری عبدالحمید. ساخت، رواسازی، پایاسازی ابزار رمزگشایی انتظام معنای مسکن ترکمن. مسکن و محیط روستا. 1395; 35 (156) :3-14

URL: http://jhre.ir/article-1-874-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 35، شماره 156 - ( 12-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه مسکن و محیط روستا Journal of Housing and Rural Environment
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 36 queries by YEKTAWEB 4645