[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره فصلنامه :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
اشتراک::
تماس با ما::
آخرین شماره پیش از چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
:: دوره 43، شماره 188 - ( 10-1403 ) ::
جلد 43 شماره 188 صفحات 62-47 برگشت به فهرست نسخه ها
ارائه الگو پراکنش سکونتگاه‌های روستایی در محدوده‌های جنگلی؛ مطالعه موردی: میراث جهانی هورامان
پگاه مرادی ، سمانه جلیلی‌صدرآباد ، احمد خلیلی*
گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران ، akhalili@iust.ac.ir
چکیده:   (595 مشاهده)

هدف: جنگل‌ها، ریه‌های زمین، نقشی بی‌بدیل در حیات کره خاکی ایفا می‌کنند و حفاظت از آن‌ها، موضوعی حیاتی است که در نشست گلاسکو در سال 2021 موردبحث و بررسی قرار گرفت. در این میان، پراکندگی سکونتگاه‌های روستایی در دل جنگل‌ها، تعادلی ظریف بین نیازهای انسانی و حفظ این اکوسیستم‌های ارزشمند ایجاد می‌کند. منطقه هورامان به دلیل دارا بودن جنگل‌های ارزشمند، در چهل و چهارمین جلسه کمیته میراث جهانی یونسکو در سال 2020 به فهرست آثار ملی افزوده شد اما جنگل‌های آن مدام در حال نابودی هستند. بنابراین باتوجه‌به اهمیت منطقه، پژوهش حاضر با هدف ارائه یک الگوی کارآمد برای پراکنش 267 سکونتگاه روستایی واقع در جنگل‌های هورامان انجام شده است.

روش‌پژوهش: این پژوهش به بررسی شاخص‌های مؤثر بر پراکندگی با استفاده از مرور مبانی نظری در چهار معیار مرفولوژی زمین، دسترسی، اقلیم و تولیدات استخراج‌شده می‌پردازد و برای مدل‌سازی و تحلیل از مدل AHP و نرم‌افزار GIS استفاده کرده است.

یافته‌ها: بعد از تشکیل ساختار سلسله مراتبی و دسته‌بندی شاخص‌ها، در میان شاخص‌ها و معیارهای تعیین‌شده، شاخص‌های بخش تولیدات، نقشی کلیدی در ارزیابی وضعیت پراکنش سکونتگاه‌های روستایی واقع در جنگل ایفا می‌کنند. این شاخص‌ها که به دو دسته تولیدات بخش حیوانی و کشاورزی تقسیم می‌شوند، اطلاعات جامعی را در خصوص میزان تولید، تنوع محصولات، بهره‌وری و وابستگی به منابع طبیعی ارائه می‌دهند؛ از سوی دیگر، معیار دسترسی به‌عنوان عاملی اساسی در پراکنش مؤثرند که شامل شاخص‌های فاصله تا رودخانه، سایر روستاها و شهر و ... است. بعد از بررسی و سنجش وضع موجود و تهیه نقشه وزنی، مکان‌یابی سکونتگاه‌ها انجام گرفت و الگوی نهایی با در نظر گرفتن چهار سیاست اصلی ارائه شد که شامل: ممنوعیت سکونت در روستاهای با ریسک بالا برای جنگل، جابه‌جایی سکونتگاه‌های آسیب‌زننده به جنگل به مکان‌های مناسب‌تر، ادغام چندین سکونتگاه کوچک برای تمرکز خدمات و کاهش تخریب جنگل و تثبیت سکونتگاه‌های موجود در وضع فعلی با رعایت شروطی مانند عدم توسعه در جهت منتهی به جنگل، ویلاسازی و حفظ تعادل با محیط‌زیست.

نتیجه‌گیری: این الگو با هدف بهبود ماهیت سکونتگاه‌های روستایی و ارتقای کیفیت زندگی ساکنین، ضمن حفاظت از جنگل‌ها در برابر تخریب، جنگل‌زدایی و سایر مخاطرات، به دنبال توسعه پایدار منطقه هورامان است.

واژه‌های کلیدی: آسیب‌پذیری، الگوی فضایی، سکونتگاه‌های روستایی، مخاطره زلزله، منطقه کلان‌شهری تهران
متن کامل [PDF 1750 kb]   (47 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: سکونتگاههای شهری و روستایی
دریافت: 1402/12/7 | پذیرش: 1403/9/28 | انتشار: 1403/9/28
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Moradi P, Jalili Sadrabad S, Khalili A. (2024). Presenting the distribution pattern of rural settlements in forest areas; Case study: Hawraman World Heritage. JHRE. 43(188), 47-62. doi: https://doi.org/10.22034/43.188.47
URL: http://jhre.ir/article-1-2527-fa.html

مرادی پگاه، جلیلی‌صدرآباد سمانه، خلیلی احمد. ارائه الگو پراکنش سکونتگاه‌های روستایی در محدوده‌های جنگلی؛ مطالعه موردی: میراث جهانی هورامان مسکن و محیط روستا 1403; 43 (188) :62-47 https://doi.org/10.22034/43.188.47

URL: http://jhre.ir/article-1-2527-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 43، شماره 188 - ( 10-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مسکن و محیط روستا Housing and Rural Environment
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 36 queries by YEKTAWEB 4699
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons — Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)