[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره فصلنامه :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
اشتراک::
تماس با ما::
آخرین شماره پیش از چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
:: دوره 37، شماره 163 - ( 9-1397 ) ::
جلد 37 شماره 163 صفحات 104-91 برگشت به فهرست نسخه ها
سنجش عوامل مؤثر بر ناپایداری سکونتگاه‌های روستایی در منطقه کوهستانی و پایکوهی زاگرس (مطالعه موردی: روستاهای شهرستان‌های مریوان و سروآباد)
سعدی محمدی* ، دکتر مصطفی طالشی ، دکتر شاه بختی رستمی
استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، ایران. ، saadi@pnu.ac.ir
چکیده:   (3851 مشاهده)
پایداری سکونتگاه‌های روستایی در ابعاد مختلف می‌تواند نقش مؤثری در توسعه‌ محلی، منطقه‌ای و ملی داشته باشد‌ .‌با شناخت، بررسی و سنجش سکونتگاه‌های روستایی از منظر ابعاد و شاخص‌های توسعه­ پایدار، امکان برنامه‌ریزی جامع فراهم خواهد شد. ‌در این راستا تحقیق حاضر با هدف بررسی ناپایداری سکونتگاه‌های روستایی در منطقه کوهستانی و پایکوهی زاگرس (مطالعه موردی روستاهای شهرستان مریوان و سروآباد) انجام گرفته است‌‌. روش مطالعه در این پژوهش ترکیبی از روش اسنادی– کتابخانه‌ای و پیمایشی است. ‌جامعه آماری ‌شامل 229 سکونتگاه روستایی شهرستان‌های مریوان و سروآباد ‌‌می‌باشد‌. در این تحقیق دو پرسشنامه، یکی برای مسئولین (مدیران اجرایی) و یکی برای مردم روستایی (سرپرستان خانوارها) تهیه شده و برای ارزیابی پایداری از آزمون آماری t تک نمونه‌ای و مدل‌های بارومتر و رادار پایداری پرسکات آلن استفاده شده است. نتایج نشان می‌دهد که ارزش پایداری در آزمون T تک نمونه ای هم از نظر مسئولین و هم از نظر سرپرستان خانوارها بیانگر سطح پایداری پایین‌تر از سطح متوسط می‌باشد.‌ بنابراین منطقه مورد مطالعه در حالت کلی، ناپایدار بوده، در این میان شدت ناپایداری در ابعاد محیطی–‌اکولوژیکی، اقتصادی و کالبدی‌، بیشتر و در ابعاد اجتماعی– فرهنگی ، کمتر است‌ و همچنین ارزش نهایی در مدل بارومتر پایداری در مقیاس پرسکات آلن در سطح متوسط پایداری بوده و در سطح ابعاد، عوامل محیطی- اکولوژیکی و اقتصادی در سطح پایداری ضعیف و عوامل فرهنگی – اجتماعی، نهادی و کالبدی- فضایی در سطح پایداری متوسط قرار دارد‌. لذا برای تعدیل ناپایداری سکونتگاه‌های روستایی منطقه، توجه به رفع مشکلات شاخص‌های ابعاد محیطی- اکولوژیکی، اقتصادی و کالبدی و ارتقای شاخص‌های ابعاد اجتماعی-فرهنگی و سیاسی لازم و ضروری می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: پایداری، توسعه پایدار، سنجش، بارومتر پایداری، روستاهای شهرستان‌های مریوان و سروآباد.
متن کامل [PDF 597 kb]   (1870 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سکونتگاههای شهری و روستایی
دریافت: 1395/11/7 | پذیرش: 1397/9/28 | انتشار: 1397/9/28
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammadi S, taleshi M, roostami S. Analysing the Effective Factors on the Unsustainability of the Rural Settlements in Zagros Mountains and Foothill (Marivan and Sarvabad counties). JHRE 2018; 37 (163) :91-104
URL: http://jhre.ir/article-1-1482-fa.html

محمدی سعدی، طالشی دکتر مصطفی، رستمی دکتر شاه بختی. سنجش عوامل مؤثر بر ناپایداری سکونتگاه‌های روستایی در منطقه کوهستانی و پایکوهی زاگرس (مطالعه موردی: روستاهای شهرستان‌های مریوان و سروآباد). مسکن و محیط روستا. 1397; 37 (163) :91-104

URL: http://jhre.ir/article-1-1482-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 37، شماره 163 - ( 9-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه مسکن و محیط روستا Journal of Housing and Rural Environment
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 36 queries by YEKTAWEB 4645